Blogi mietintöjä

Mikä psykofyysinen fysioterapia?

Näin kavereiden kesken voidaan käyttää erikoisalasta lyhennettä psyfy.

Muita hyviä termejä on “kokonaisvaltainen fysioterapia” ja “Ihmisenä olemisen fysioterapia”. Mutta näistä kaikista termeistä psyfy on toki se herttaisin ja helpoiten lähestyttävä, niin kuin sisältönsäkin.

Psyfy perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen. Eli siihen, että kun sulla on tunteita ja ajatuksia ja kokemuksia, niin ne tuntuu sun kehossa. Ja kun sun kehossa on jotain meneillään, niin se vaikuttaa sun mieleen, sun tunteisiin ja ajatuksiin. Looginen pohdinta ja keskustelu on ihan jees, mutta kokonaisvaltaiseen toimintakykyyn pääsee pureutumaan tehokkaasti kun hyödynnetään myös kehollisuutta.

Psyfyn keinoja ovat esim. oman kehon ja mielen kohtaaminen, tunnistaminen, tutkiminen, ymmärtäminen, säätely ja/tai hyväksyntä. Työkaluina toimivat usein hengitys, havainnointi ja liike.

Neljä psyfylle olennaista teemaa:

Yksilöllisyys Sun yksilölliset tarpeet, toiveet, unelmat, haasteet, arvot ja merkitykset ovat olennaisia sun hyvinvoinnille. Joten psyfyssä pyritään aina kartoittamaan vaikuttavat tekijät ja määrittämään tavoitteet ja keinot erittäin yksilöllisesti.

Voimaannuttaminen Psyfyssä asiakas on aina oman tilanteensa asiantuntija. Terapeuttina en sanele yläpuolelta, vaan kuljen rinnalla ja tuen sun matkaa ammatillisen osaamisella. Olen lähtenyt tälle alalle juuri sen takia, että haluan auttaa ihmisiä auttamaan itseään ja mahdollistaa voimaantumista.

Kokemuksellisuus Psyfyssä käytettävät harjoitteet ei yleensä paperilla loista, mutta ne heräävät eloon kokemuksen kautta ja kokemukset ovat yksilöllisiä. Harjoitteet ovat yleensä sun omaan arkeen liittyviä sekä arjessa toteutettavia.

Tule sellaisena kuin olet. Psyfyssä sun ei tarvii osata mitään, pystyä mihinkään, tietää edes tarkalleen mitä haet. Ikinä ei runnota mitään väkisin, vaan itsepystyvyyden edistäminen lempein kunnioittavin keinoin on mun sydämen asia.

Mutta älä toki näitä sanoja usko, vaan tule mun vastaanotolle kokeilemaan psyfyä itse!